Докато учените са открили нова заплаха за здравето на астронавтите, един

...
Докато учените са открили нова заплаха за здравето на астронавтите, един
Коментари Харесай

Най-страшната снимка, правена някога в космоса: какво направи астронавт за първи път

Докато учените са открили нова опасност за здравето на астронавтите, един от астронавтите на НАСА през 1984 година не е бил в съвсем никаква заплаха, като се изключи че е можел да полети в космоса вечно, така като не е бил обвързван по никакъв метод с галактическия транспортен съд.

Вярно е, че в открития космос могат да се случат доста ужасни неща, само че прозвището " най-страшната фотография в космоса " е обещано на изображението на астронавта Брус МакКендлес II, което е направено от совалката " Чалънджър " на 7 февруари 1984 година, пише IFLScience.

Именно на този ден благодарение на специфична задвижваща система, сложена на гърба на астронавт на НАСА, Брус МакКендлес II напусна галактическия транспортен съд и излезе в открития космос. В същото време скоростта на полета му беше 28 900 км/ч, тъкмо както на галактическия транспортен съд.

Но най-важното е, че астронавтът на НАСА излезе в открития космос без механична връзка със совалката, т.е. без защитно въже. Това беше първият път в историята, когато астронавт излезе в открития космос по този метод и беше в свободен полет надалеч от своя галактически транспортен съд.
 космонавт Прозвището " най-страшната галактическа фотография " е обещано на изображението на астронавта Брус МакКендлес II, направено от галактическата совалка " Чалънджър " на 7 февруари 1984 г. Снимка: NASA
Въпреки че в началото МакКендлес се приготвяше за подобен полет, тези, които следиха това придвижване в космоса от Центъра за ръководство на задачите на НАСА, бяха в действителност обезпокоени.

Както самият астронавт си спомня по-късно, с цел да облекчи част от напрежението, което се усещаше на Земята, той реши да каже нещо сходно на казаното от Нийл Армстронг, когато кацна на Луната през 1969 г. Така че МакКендлес сподели: „ Може да е била дребна стъпка за Нийл, само че това е пъклен огромен скок за мен. “

Ако горната скорост на полета наподобява в действителност голяма, тогава астронавтът на НАСА не я е усетил като такава. Задвижващата система, която генерира двигателна сила благодарение на леден азот, му разрешава да лети доста безпрепятствено в космоса. Въпреки че астронавтът е летял до совалката, той в действителност се е движел благодарение на двигателна сила със скорост от 3 до 5 км/ч.
 совалка кандидат Снимка на галактическата совалка Challenger, направена от камерата на шлема на Bruce McCandless II, до момента в който се рее в открития космос. Снимка: NASA
Въпреки че беше плашещо прекарване за наблюдаващите на Земята, а по-късно и за тези, които видяха фотографията на астронавта, да видят МакКендлес да се носи свободно в космоса без връзка, самият астронавт на НАСА се усещаше горделив от достижението.

Както по-късно си спомня МакКендлес, той изпита комбинация от приятност и професионална горделивост, тъй като трябваше да се приготвя дълго време, с цел да приключи сполучливо такова историческо излизане в открития космос.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР